Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Na kole z Radčic do Malesic a Chotíkova

article

Cesta lesem místy stoupá, což byl jeden důvodů, proč je zde asfaltový povrch

Nové cesty mezi Malesicemi, Radčicemi a Chotíkovem umožní pohodlnější cestu chodcům, maminkám s kočárky i cyklistům. Jedna lesní cesta se zpevněným povrchem již mezi těmito místy cestu zpříjemnila, další se plánuje na příští rok.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 04.10.2017

testProvoz na komunikacích v Plzni a jejím blízkém okolí roku od roku houstne a tak cyklisté hledají, kudy frekventované silnice objet. Jedno z těchto míst už můžete objet. V loňském roce totiž Správa veřejného statku města Plzně, jako zástupce investora, kterým bylo město Plzeň, zadala po výběrovém řízení firmě Eurovia CS, a.s., zčásti dotovanou realizaci opravy lesní komunikace z Radčic kolem Kyjovské kapličky až na rozcestí se žlutou turistickou značkou nad Chotíkovem. Práce byly dokončeny, ještě než napadnul první sníh. Od dubna letošního roku je již téměř 1,5 kilometrový úsek nové cesty oficiálně  v provozu. Kromě správců lesa ji také využívají chodci, maminky s kočárky a cyklisté. Právě ti by měli brát ohled na pomalejší chodce na cestě. První kilometr, kde je místy větší stoupání, je opatřen asfaltovým povrchem, posledních 400 metrů má štěrkový povrch. Na tuto opravenou cestu navazují na rozcestí se žlutou turistickou značkou nad Chotíkovem polní cesty. Jednou z nich se na kole dá dojet až do Chotíkova. Po deštích tu bývají louže, v létě ale bývá cesta suchá a dobře sjízdná pro kola.

 

Mezi Malesicemi a Radčicemi se chystá nová stezka. „Projektová dokumentace je hotová, teď jsme požádali o zařazení do plánu investic na příští rok," uvedl Malesický starosta Miroslav Cudlman a dodal: „Pokud vše půjde hladce, mohla by být stezka do podzimu 2018 postavená." Projekt počítá s 3 metry širokou stezkou pro pěší a cyklisty v délce 1020 metrů. Součástí plánované stavby je i cca 60 metrů propojující cesty, které stezku napojí na stávající novou výše uvedenou lesní komunikaci vedoucí z Radčic lesem nad Chotíkov. Náklady na výstavbu stezky v řádu několika milionů korun by měly být hrazeny z rozpočtu města na rok 2018, prověřována je i možnost využití dotací.

test

Trochu čísel o nových cestách mezi Radčicemi, Malesicemi a Chotíkovem

test

Již realizovaná lesní odvozní cesta

z Radčic k Chotíkovu

 Délka celkem  1,4 km
     ...z toho štěrk. povrch
 400 m
 Cena  cca 4 mil Kč (bez DPH)
   
 Plánovaná stezka Radčice-Malesice
 Délka celkem  1120 m
    ...z toho stezka  1060 m
 Šíře stezky
 3 m
 Zahájení stavby  jaro 2018 *)
 Dokončení stavby  podzim 2018 *)

 

 

*) ...za předpokladu, že Zastupitelstvo města Plzně ještě letos schválí stavbu do seznamu investic na rok 2018

Tip na výlet ke Kyjovské kapličce

testDíky tomu, že niva řeky Mže mezi Plzní a Radčicemi je protkaná sítí pěkně upravených cest, můžete si udělat hezký výlet ke Kyjovské kapličce. Právě kolem ní vede nová již dokončená asfaltová cesta.

 

Ulicí na Jíkalce se napojíte na CT 37, ze které po asi dvou kilometrech odbočíte do Radčic. Zde přejedete komunikaci a napojíte se na zelenou turistickou značku. Po té dojedete až ke Kyjovské kapličce zasvěcené Panně Marii Pomocné.

 

Pokud jste zde ještě nebyli, tak vězte, že kaplička byla vystavěna na místě, kde býval na dubu svatý obrázek. Kaple ho obestavěla. Proč se tak stalo se dovíte z tabulky v blízkosti kaple.

 

Přečtěte si také

Z Radčic do Malesic po cyklostezce - o plánech popojení těchto dvou částí Plzně cestami, které mohou využívat i cyklisté

 

Lávka přes Mži u ZOO v Plzni konečně otevřena - klíčová stavba pro objetí frekventované komunikace od tyršova mostu v Plzni do Radčic na kole už slouží cyklistům a pěším

Fotogalerie