Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Patnáctý Becker Cup přináší novinky pro dětské závodníky

article

To, že Češi rádi závodí na kolech, ale také se často umisťují na předních příčkách v cyklistických závodech i na mezinárodní úrovni má jistě více důvodů. K jednomu z těch hlavních patří, že cyklozávodů se u nás pořádá hodně a to na všech úrovních a pro všechny věkové kategorie. Právě závody určené dětem a dorostu vytvářejí široké podhoubí pro pěstování talentů ale i pravidelný pohyb na kole. Série cyklistických závodů Becker cup přinese letos opět pár novinek. Ptáte se jaké?

Autor: cykloRADKA (text).Marcel BERAN (foto), Jarda RYBA (foto) Aktualizace: 05.02.2015

test O letošním Becker Cupu se rozhodovalo už teď v lednu na valné hromadě Plzeňské amatérské ligy MTB (P.A.L.). Ta odhlasovala několik změn, které se týkají hlavně těch nejmladších závodníků. Hlavní změnou je nová kategorie miniděti pro ještě menší bikery, kterou pojedou hoši i dívky dohromady.  „Podmínkou účasti je start na šlapacím kole, odrážedla v této kategorii startovat nemohou,"  říká prezident P.A.L. Marcel Beran a dodává: „Chceme podpořit a zviditelnit cyklistické kluby nejen z našeho kraje a tak místo loňské soutěže Správná dvojka letos vyhlašujeme Soutěž klubů."   Závodníky jistě potěší změna týkající se startovních čísel. „Pro letošní seriál Becker Cupu dostanou všichni závodníci jednorázová startovní čísla, která jim zůstanou na památku. Odpadne tak vybírání padesátikorunové zálohy,"  říká sekretář závodu Jaroslav Ryba.

 

Becker Cup 2015 letos prolomí dvě nepsaná pravidla - poprvé má v kalendáři více než 10 závodů a poprvé zavítá mimo Plzeňský kraj. Prvním závodem letošního seriálu bude časovka jednotlivců v golfovém areálu Dýšina v sobotu 28. března. Trať povede po klikatých asfaltových cestičkách, ale také v terénu v blízkosti Ejpovického jezera. Velká cena Města Touškova se pojede v neděli 5. dubna na stejné technicky náročné trati jako v loňském roce. V Chrástu se tradiční lokalita v Dolejšáku na břehu Klabavky změnila na výběh koní a tak se po šestnácti letech závod stěhuje do nové lokality vodáckého kempu na břehu Berounky. Velká cena Sport Beran zde odstartuje v neděli 26. dubna. Po měsíční pauze zavítá Becker Cup v neděli 24. května do Domažlic do lesoparku Škarman. Další tři závody čekají na cyklisty v červnu. Do týmu pořadatelů se vrací Milan Černý, který pořádal závody na plzeňské Homolce. testNově připravuje na sobotu 6. června závod v lokalitě Belveder nad Železnou Rudou. Milovníci městského kritéria a přejezdů přes valníky si dají sraz v Přešticích v sobotu 20. června a v sobotu 27. června pak pokračuje seriál závodem v Klatovech na Křesťanském vršku. O prázdninách se pojedou jen dva závody - Kozelkův memoriál v Klabavě 25. července s kategorií Junior Becker Cup a poté 2. srpna otevřené Mistrovství Plzeňského kraje ve Stupně, kde převezmou vítězové jednotlivých kategorií mistrovské dresy. Loňský narychlo připravený závod u zámku Březina byl velmi dobře přijat a tak se závodníci v zámeckém parku Kašpara Sternberga v neděli 6. září projedou znovu.  Na sobotu 19. září je připravena jako součást Becker Cupu Velká cena Rakovníka. Poslední závod Becker Cupu se pojede 27. září v Českém lese. Pro všechny bikery a bikerky od deseti let je připraven závod s hromadným startem v Peci a cílem u Kurzovy rozhledny na nejvyšším vrcholu Českého lesa, na Čerchově. Trať bude tentokrát pro všechny stejná - 10,7 kilometru dlouhá a s převýšením 541 metrů.

 

„Všichni zájemci mohou využít již osvědčený registrační on-line systém, který Hynek Musil pro letošní sezónu několika drobnými úpravami zase trochu vylepšil," říká Marcel Beran a cyklistům závodníkům vzkazuje:  „Věřím, že se vám bude letošní Becker Cup líbit a že se za dva měsíce sejdeme na prvním závodě v golfovém areálu v Dýšiné."

 

Becker Cup 2015 - termíny závodů

 

 So 28. březen Dýšina - golfový areál - časovka 
 Ne 5. duben Město Touškov - Velká cena Města Touškova
 Ne 26. duben Chrást u Plzně - Velká cena Sport Beran
 Ne 24. květen Domažlice - Velká cena Domažlic MTB
 So 6. červen  Železná Ruda - Belveder
 So 20. červen Přeštice - Velká cena města Přeštice
 So 27. červen Klatovy - Velká cena GT
 So 25. červen Klabava u Rokycan - Kozelkův memoriál - JuniorBeckerCup*
 Ne 2. srpen Stupno - Horská kola Stupno - open Mistrovství Plzeňského kraje
 So 6. září Březina - Velká cena Kašpara Sternberga
 So 19. září Rakovník - LOKO MTB cup - JuniorBeckerCup*
 Ne 27. září Pec - Čerchov MTB - hromadný závod do vrchu **
   

* Závody Junior Becker Cup jsou určeny pouze pro kategorie miniděti až kadeti/ženy.

** Hromadný závod do vrchu Pec - Čerchov je určen pouze pro kategorie žáci/žákyně mladší až veteráni !

Ostatní závody Becker Cupu jsou vypsány pro všechny kategorie.

 

On-line přihlašování na webu www.pal-mtb.cz spuštěno 28. února 2015.