Na úvodní stránku
mail

plzenskonakole.cz

Informační portál pro ty, co chtějí objevovat Plzeň a její okolí ze sedla svého kola. Tipy na cyklovýlety, užitečné rady a aktuální informace o komunikacích pro cyklisty

Veřejná cyklotour s Josefem Zimovčákem projíždí Plzní

article

V Plzni na Roudné už se peloton za vysokým kolem rozrostl

Spojení aktivního pohybu na kole zdravých pro nemocné - to je motorem již pátého ročníku letošní veřejné cyklotour Na kole dětem na podporu onkologicky nemocných dětí. Již od 4. června jede peloton napříč republikou z východu na západ. Dnešní 9. etapa skončila v podvečer v Plzni, ta desátá - poslední - v ní zítra startuje. Peloton vede houževnatý cyklista na vysokém kole Josef Zimovčák. K těm, co ho doprovázejí již od startu, se přidávají stále další cyklisté po cestě.

Autor: cykloRADKA Aktualizace: 13.06.2014

testI my jsme se přidali. Pelotonu naproti jsme po trase vyrazili odpoledne - směrem na Kaceřov. Ještě, než jsme uviděli první kola v Plané, nás na houf cyklistů na silnici upozornila blikající policejní motorka a první doprovodné vozidlo. Cyklisté, většinou jedoucí na silničních kolech, udržovali stálé svižné tempo. Ještě, že to do Plzně nebylo daleko - každé fotografování totiž pro mne znamenalo tyhle „rychlíky" předjet. V pelotonu jel například i podobně handicapovaný cyklista jako Jiří Ježek - talentovaný mladý paralympijský reprezentant ČR Ivo Koblasa. Stejně jako Jiří Ježek šlapal jednou nohou na silničním kole Duratec. V čele pelotonu již od první etapy šlapal také profesor Pavel Pafko. Do pedálů si s Josefem Zimovčákem také šlápli profesor Jan Pirk, ultramaratonci Jiří Hledík a Svaťa Božák, který jako jediný Čech zdolal RAAM, badmintonista Petr Koukal, basketbalistka Ivana Večeřová či krasojezdkyně Martina Štěpánková.

 

testDesetietapová jízda, která má délku 1461 kilometrů, byla zahájena kratším prologem z Brna do Znojma. I přes počáteční nehodu, která Josefa Zimovčáka při první etapě potkala, peloton projel 351 městy a obcemi. Kromě již tradičního výšlapu na Praděd čeká na účastníky nová výzva, a to výjezd na Pustevny. Cyklisté v pelotonu projeli Jeseníky mimo nejznámější střediska. Pak také Krnov, Město Albrechtice, Králíky. Peloton zastavil v Holicích u památníku cestovatele Holuba. Do mnohých měst zavítal opakovaně: Zlín, Žatec, Mělník, Bruntál. Tradiční finále je v Aši. To, že se rok od roku zvyšuje účast, svědčí o tom, že akce má smysl. Za loňský rok bylo pro děti získáno vice než 800 tisíc korun. „Díky projektu mohou jet děti na rekondiční pobyty, lidé se mohou setkávat, poznávat krajinu a mají také možnost si uvědomit, že pohyb je ta nejlepší prevence na vše. Dost lidí neujelo v prvním ročníku od města k městu, dnes jezdí celou tour," uzavírá vedoucí projektu Josef Zimovčák s úsměvem ve tváři.

Jak můžete pomoci?

testMůžete přispět na účet veřejné sbírky číslo účtu: 107-484410267/0100, můžete se stát partnerem projektu, můžete šířit informace o projektu mezi vaše přátele a známé, můžete se aktivně účastnit v pelotonu a přispět zaplacením dobrovolného startovného do kasičky během tour. Nákupem předmětů i Já pomáhám jako jsou trička, dresy, náramky, ponožky, reflexní pásky nebo cyklistické rukavice. Tak jsme také přispěli my hned po vystoupení Josefa Zimovčáka na pódiu. Vy se můžete i po průjezdu pelotonu Plzní rozhodnout pro některou z nabídek zveřejněnou na stránkách projektu Na kole dětem.

Přečtěte si také

Mistr světa v jízdě na vysokém kole zakončil v Plzni 11. etapu RI okna TOUR 

Odkazy

www.nakoledetem.cz - stránky

 

Fotogalerie